Veel composthopen of –bakken produceren vliegen, mieren of stank, maar geen compost. Dit omdat ze enkel maar wat bij elkaar gegooid afval bevatten. Maar liefst een derde van je afval kan omgetoverd worden in krachtvoer voor je tuin.
Door te composteren doe je eigenlijk wat de natuur altijd al gedaan heeft: . GFT-afval kun je composteren tot gratis plantenvoeding.
Compost maken kun je zelf en kan overal. Het is niet bekend of zelf composteren beter is voor het milieu dan grootschalige. Een vuistregel is: hoe opener het systeem, hoe minder er in mag. Zet je compostvat of je compostbak op een zonnige plaats.
Je overweegt om te beginnen composteren maar je weet niet precies hoe ? Of ben je al goed bezig, maar nog niet helemaal tevreden over de . Afhankelijk van de grootte van je tuin, kies je een systeem van thuiscomposteren.
Zoek voor je compostproject . In een composthoop in je eigen tuin gebeurt net hetzelfde. Hoe minder grof materiaal, hoe belangrijker het beluchten! Door het verrotten van groente- fruit- of tuinafval ontstaat compost.
Je kunt zelf een composthoop. Een composthoop is eigenlijk niets meer dan een afvalbak voor tuinafval. Al het organisch afval zoals groenteresten, bladeren, onkruid en bijvoorbeeld . Start in het voorjaar, zomer of herfst.
Zet nooit een composthoop op of start nooit het vullen van een compostvat bij . Veel hangt af van hoe je tuin is ingericht, de oppervlakte van je gazon, het . Wanneer u bladeren en takjes in een donkere hoek van de . Uw afval milieuvriendelijk verwerken? Hoe een compostvat opstarten? Hoe leg je een composthoop aan?
Zelf een composthoop maken?
Welke materialen mag je composteren ? We duiken wat dieper in de wereld van compost. Wat is compost , hoe ontstaat het en wat is het nut van composteren voor je tuin? Met een compostvat of compostbak in je tuin zorg je ervoor dat waardevolle.
Hoe kiest u vaste planten voor de kringlooptuin? Het gaat er ook om wat je aan de compost toevoegt. Verzamel je materiaal het jaar rond. Versnipper het materiaal in kleine stukjes . Hoe kleiner je afval, hoe makkelijker en sneller de compostering op gang komt. Gooi daarom nooit grote takken snoeihout op je composthoop , . Op die manier breng je tegelijk een beschermende laag aan voor de winter en breng je een bron met humus aan voor het najaar.
Stiga geeft tips en uitleg.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.