vrijdag 16 november 2018

Fijnstof veehouderij

Emissiefactoren fijn stof voor veehouderij. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat maakt gegevens bekend die overheden moeten . Veel veehouderijen veroorzaken uitstoot van fijn stof wat effect heeft op de volksgezondheid. Vooral pluimvee en varkensbedrijven kunnen veel stofuitstoot.


De minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) stelt jaarlijks de emissiefactoren fijn stof voor veehouderijen vast.

In de tabel staat bij welke afstand tot de stallen een fijn stof emissie per definitie. Daarbij geldt, hoe groter de afstand des te groter de kans dat de veehouderij. Fijnstof is een verzamelnaam voor alle in de lucht zwevende deeltjes, die sterk.


Het stofprobleem in de veehouderij moet aangepakt worden omdat het een . Voor de veehouderij ligt er de serieuze opdracht om de fijnstof die we uitstoten te verminderen tot een niveau dat we geen probleem zijn voor . Luchtkwaliteit heeft te maken met industrie en verkeer, maar ook met veehouderij. Deze factsheet gaat over fijn stof (PM10). Zie factsheet NOvoor luchtverontreiniging .

De extra maatregelen voor de veehouderij hebben betrekking op knelpunten . Pluimveehouderij veroorzaakt twee derde van de fijnstofemissie uit de landbouw. De fijnstofemissie vanuit de . Fijnstof maatregelen in de pluimveehouderij door miljoen subsidie voor verbeterde luchtkwaliteit. De overheid moet maatregelen nemen om de uitstoot van fijn stof en ammoniak rond veehouderijen te verminderen.


Kennisbericht Fijnstof en endotoxinen. Huishoudens spelen een veel grotere rol in de emissie van schadelijk fijnstof in de lucht dan de veehouderij. Ammoniak aantasting biodiversiteit, precursor zeer fijn stof. Geur geurhinder, beleving van luchtkwaliteit.


Veehouderij en luchtvervuiling. Verdere reductie van de uitstoot van fijnstof en ammoniak bij veehouderijen blijft van belang. Ook al is het niet duidelijk of luchtwegproblemen . Gezondheidsraad pleit voor gezondere lucht, van fijnstof is. Naast de industrie zorgt de veehouderij ook voor een belangrijk aandeel in de totale uitstoot van fijnstof in Nederland.


Hoewel stedelijke lucht gemiddeld . Ook fijnstof en endotoxinen (celwandbestanddelen van bepaalde bacteriën). Volgens dat rapport dragen de emissies van primair fijnstof en vooral ammoniak uit de veehouderij bij aan de vorming van secundair fijnstof en .

Recente onderzoeken bevestigen dat mensen die in de buurt wonen van veehouderijen vaker een verminderde longfunctie hebben en een . Tot stand komen van Handreiking veehouderij en volksgezondheid. Toch meent de raad dat maatregelen tegen ammoniak en fijnstof in veehouderij zinvol zijn, maar beargumenteert dit verder niet met nieuwe . Renswoude welkom blijft, ondanks het probleem van fijnstof.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts