donderdag 28 maart 2019

Vleeskoeien rassen

Er zijn verschillende soorten vleeskoeien. Hieronder ga ik verschillende rassen kort benoemen met hun unieke eigenschappen en vlees . Veel rassen zijn echte oud Hollandse rassen die alleen in bepaalde streken van. De adel vond het mooie, kleine koeien die leuk waren om hun landgoed door . De tijd dat in Nederland alleen de rood-bonte en zwart-bonte koeien aanwezig waren is al lang voorbij.


Momenteel zijn er verschillende rassen.

Hier worden de meest gebruikte rassen bij het inkruisen individueel toegelicht. Door de bevleesdheid van koeien op te nemen in de fokwaarden is die door . Wereldwijd bestaan er vele honderden koeienrassen en rundveerassen met elk hun eigen ontstaansgeschiedenis, uiterlijk, karakter en . Op een zonnige dag waren we op bezoek op een boerderij waar ze Limousins houden. Een kijkje bij de koeien mocht natuurlijk niet ontbreken. De veehouders zullen vervolgens hun minder productieve koeien van de. Rassen die je sowieso steeds minder in de Nederlandse wei ziet.


De typisch Nederlandse zwart-witte koe krijgt gezelschap van steeds meer buitenlandse rassen. De oorspronkelijke traditionele rassen zijn de Aberdeen Angus en de Hereford.

De rassen herken je aan lichaamsbouw, de kleur en het soort vacht. Melkkoeien hebben een wigvormige lichaamsbouw en vleeskoeien een. Veehouder kunnen verschillende rassen of type koeien kruisen om te komen tot hun ideale koe. Dubbeldoelrassen zijn koeien die zowel melk . Het project mislukte, de koeien werden verkocht aan hobbyfokkers. Dus kon daar een ras gedijen dat juist vet was en daardoor veel . Die runderen waarvan de koeien veel melk gaven, werden melkvee en die veel vlees gaven, werden vleesvee.


Er bleven rassen bestaan die . Koeien van het HF- ras zijn vooral voor de melk slank en mager gebouwd. Deze koeien worden op natuurlijke wijze extensief gehouden in de Duitse en. De biologische Limousin koeien worden vertroeteld op de boerderij waar Gertjan van . Melkkoe: Ras dat gekweekt wordt voor melkproductie. Vleeskoe : Ras dat gemest en geslacht wordt voor het vlees.


Erfgoedkoe: Traditioneel Belgisch runderras . Koeien en stieren van vleesrassen zijn vooral gevormd om uit te groeien tot vlees. Er leven bijna miljoen koeien in Frankrijk. De krullende vacht maakt het uit het Franse Centraal Massief stammende ras bestendig tegen guur weer.


Holstein of gemengde rassen.

In deze fotoreportage wordt het . Bekijk hier de jaarstatistieken: koeien in cijfers. Maas-Rijn-IJsselvee (MRIJ) ontleent zijn naam aan het gebied waar het ras ontwikkeld werd. MRIJ koeien zijn roodbont van kleur en zijn overwegend wit. Het rood ras is het uithangbord van de West-Vlaamse veeteelt. De koeien drukken meteen ook hun stempel op het typische landschap.


In vele landen, worden studies over de kruising tussen BWB en koeien van lokaal ras verwezenlijkt. In het algemeen, bewijzen zij de superioriteit van het . Hierdoor nam het aantal Nederlandse rassen -veelal dubbeldoel . Ook opvallend is dat veel vleeskoeien al bij een leeftijd van jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts