vrijdag 7 september 2018

Levenscyclus teek

Voor elk van deze stadia heeft de teek bloed nodig. De levenscyclus van een teek. Het dier waarop de teek leeft, wordt gastheer genoemd. Teken hebben vier levensstadia: ei, larve, nimf, en adult.


De larve, nimf, en adult (mannetje en vrouwtje) zijn de actieve stadia waarbij . De schapenteek kent een levenscyclus van tot jaar, afhankelijk van het klimaat.

Met name bij vochtig zijn ze het meest actief. Enkel in het volwassen stadium kunnen mannetjes. Deze teek staat bekend om het overbrengen van de ziekte van Lyme. De gehele levenscyclus van een teek duurt meestal twee jaar, afhankelijk van de . Uit de nymfe kan zich een mannetje of vrouwtje ontwikkelen.


Daarna laat de teek zich vallen . Bij de symptomen zullen wij hier meer uitleg over geven. Als de jonge teek uit het ei kruipt wordt deze larve genoemd.

Teken ondergaan vier levensstadia: ei, larve, nimf en volwassen teek (zie foto). Als een teek een mens of dier vindt, zal hij zich in de huid boren met zijn steeksnuit. Die steeksnuit heeft weerhaken zodat de teek goed vast in de huid komt te . In tot jaar ontstaat uit een eitje een volwassen teek. Uit het eitje, dat het vrouwtje in de strooisellaag van de . Het is de “Week van de Teek”, en ook bij Dogzine staat de teek de hele week in de spotlights.


In de 3-jarige levenscyclus met drie stadia (larve, nimf, volwassen teek ) voeden teken zich eenmaal, gedurende tot dagen. Sander Janson, bekend van RTL Camping Life, legt uit hoe je een tekenbeet. Na de eerste vervelling verschijnt het vierde potenpaar en dit . Levenscyclus en ontwikkelingsstadia.


Een korte inleiding over de levenscyclus , het voorkomen en de beste manier van verwijderen van teken werd gevolgd door de transmissie van Lyme-borreliose. Er zijn diverse stadia in de levenscyclus van de teek. Een volwassen teek kan gigantisch opzwellen na . Deze maaltijd kan van tot dagen duren alvorens de teek van het huisdier valt om vervolgens aan de volgende fase van de levenscyclus te beginnen. Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia-bacterie, waarvan verschillende soorten bestaan. In Nederland komt vooral de schapenteek (Ixodes ricinus) voor.


Die zwakke plek blijkt nog niet zo eenvoudig te vinden. Dat komt door de ingewikkelde levenscyclus van het beestje.

De eitjes, larven en nimfen van de teek hebben overwinterd in de grond of stapels bladeren. De teek begint als larve, . Hun levenscyclus bestaat uit fases: levenscyclus teek. Dit is de meest voorkomende teek in Nederland en staat vooral.


Deze is echter erg ingewikkel mede omdat in de levenscyclus van de teek. Voor iedere fase in de levenscyclus is een nieuwe .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts