dinsdag 12 november 2019

Zetmeel rijst

Zetmeel komt van nature voor in aardappelen, peulvruchten, bananen en granen. Vandaag gaan we het hebben over het effect van zetmeelbronnen (zoals aardappelen, pasta, rijst en brood) op je (darm)gezondheid. Zetmeel is namelijk een complexe en relatief trage koolhydraat waar het lichaam veel aan heeft. Aardappels, hele rijst en volkoren pasta bevatten veel vezels.


Zetmeel (molecuulformule: (C6H10O5)n) is een complex koolhydraat.

Er zit veel zetmeel in pasta, rijst , fruit en groenten! Ik weet dat je aardappelen deels moet vermijden (ff kort door de bocht) omwille van het . Volgens voedingsdeskundige Robert van Loo is dat terecht: Er zitten veel vezels en eiwitten in, en veel minder zetmeel dan in rijst of pasta. Meel rijst zetmeel 4GR bestel je lekker makkelijk en nog veel sneller op AsianFoodlovers. Rijstzetmeel is een zetmeelsoort met veel kleinere korrels (granules) dan andere zetmeelsoorten, 2-μm, wat ongeveer de afmeting is van . Door middel van een simpel trucje kan je de calorieën in rijst halveren.


Dat maakt de rijst beter verteerbaar, doordat het zetmeel beschikbaar komt voor de spijsvertering.

Maar hoe beter verteerbaar, hoe sneller de . Zetmeelrijke voeding, zoals wit broo witte rijst en aardappelen, verhoogt de kans op het krijgen van alvleesklierkanker met ruim procent. Het resultaat is dat witte rijst bijna geheel uit koolhydraten bestaat in de vorm van zetmeel , of lange ketens van glucose die bekend staan als . Uit onderzoeken blijkt dat een nieuw soort vezel, resistent zetmeel ,. De olie interacteert met het zetmeel in rijst en verandert de architectuur daarvan. Koelen van de rijst helpt de omzetting van het zetmeel. In rijst zit meer zetmeel dan in aardappels.


De verhouding tussen amylose en amylopectine is bij rijst ook anders en de granules zijn kleiner. Ook kunnen we de grootte verschillen tussen de verschillende zetmeel soorten waarnemen. Geen enkele vorm van zetmeel betekent: geen granen, pseudo-granen (o.a. quinoa, boekweit), rijst , aardappels, zoete aardappels, suiker of . Hoe meer onverteerbaar zetmeel de rijst bevat, hoe minder calorieën je uiteindelijk consumeert.


Daar kunnen we alleen maar dankbaar voor . Aangezien deze rijst ook veel zetmeel bevat en vrij dik is, wordt deze rijst voor dezelfde gerechten gebruikt als de rijst met ronde korrel. Zetmeel is een biopolymeer koolhydraat opgebouwd uit glucose-een- heden met als brutoformule. Koolhydraten zitten in alles waar suiker of zetmeel in zit.

Zetmeel in witte rijst wordt omgezet in glucose en kan zo bijdragen aan de toename van lichaamsvet. Maar er is een kooktechniek die dit . Voor de vertering van eiwitten, zetmeel en fruit, zijn verschillende soorten. Niet alleen moet je dan je aanrecht schoonmaken: je rijst zal ook gaan klonteren. Dat komt doordat rijst vaak overmatig zetmeel bevat. Een portie rijst is goed voor ongeveer 2calorieën, voornamelijk afkomstig van zetmeel.


De onderzoekers wisten dat te halveren door . Witte rijst heeft dus alles om bestempeld te worden als een “veilig zetmeel ”: een goede bron van glucose (koolhydraten) zonder enige vorm van giftige stoffen. Eigenschappen: Krokante rijstzoutjes, geroosterd en gemaakt van pure rijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts