maandag 18 juni 2018

Ei bevrucht of niet

Dat is volledig correct maar niet uit elk eitje kan een kuiken komen. Het ei van de kip moet eerst bevrucht worden door de haan. Ongeveer van de eieren. Een boer kan niet zomaar zien of een ei bevrucht is. Pas als een hen ongeveer vijf dagen op de eieren heeft gebroe kan een boer zien of het eitje bevrucht is.


Lang niet al deze eieren zijn bevrucht.

Het is ook handig want niet bevruchten eieren kunnen we zo gelijk uit het nest. Een legkip heeft geen haan nodig om eieren te kunnen leggen. Een kip die niet bevrucht is door een haan zal onbevruchte eieren leggen. Of weet een kip het als een ei wél bevrucht is en broedt ze dan alleen. De voorkant van het ei wordt puntig en de achterkant kant stomp.


Als een ei bevrucht is, kan daar een kuikentje uitkomen als het ei wordt uitgebroed. De eieren van die hennen zijn dan ook niet bevrucht. Eieren bevrucht maar komen niet uit!

Sommige kwarteleieren van Albert Heijn zijn bevrucht. Een bevrucht ei herkennen vraagt wat oog voor detail. Als een kuiken niet meer bij de moederkip is, kan het diertje sterven aan onderkoeling. Om te kijken of een ei bevrucht is neem je een teiltje warm water (nou ja, lauw eerder maar zeker niet koud) en daar leg je het ei in. Of legt een kip alleen maar eieren als er een haan bij is geweest en zijn dus alle eieren altijd bevrucht ? Ik heb namelijk altijd niet beter . Gebruik niet meteen broedeieren om te testen of de hen wel goed broeds is.


Met behulp van een schouwlamp kun je zien of de eieren bevrucht zijn. Toch komen er uit de eieren in de supermarkt niet ineens kuikentjes gekropen. Meer nog, zonder eiproductie kan het niet tot bevruchting komen. Kan ik bevruchte eieren eten?


Mijn kippen leggen minder eieren dan normaal, hoe kan dit? Een onbevrucht ei zal geheel helder zijn en een bevrucht ei , zeker bij witte . De eitjes die een baardagaam produceert, zijn niet altijd bevrucht. Er zijn weel een aantal manieren waaraan u kunt herkennen of een eitje bevrucht is of niet. Tijdens de winterkweek zul je merken dat lang niet alle eieren bevrucht zijn.


Wanneer van de eieren bevrucht zijn mag je spreken over een goede . Stoor de vogels zo min mogelijk, kijk dus niet keer per dag in het nestkastje.

Je kan aan de buitenkant van een ei niet zien of deze bevrucht is. Pas na dagen broeden, kan je zien of een ei bevrucht is. Dit doe je door het ei te schouwen.


Als je dan rode lijntjes ziet lopen in het eitje (dat zijn de bloedvaatjes en het hartje) dan is het eitje bevrucht. Zie je alleen roze doorschijnend dan is het eitje niet. Het eitje is maar twaalf uur lang echt vruchtbaar.


De bevruchting zelf kun je niet voelen, maar de innesteling volgens sommige vrouwen wél.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts