maandag 25 juni 2018

Zwammen herkennen

Paddenstoelen bestaan er in heel veel verschillende vormen, soorten en maten. Maar welke is nu eigenlijk welke? Veel paddenstoelen lijken op elkaar of . Het herkennen van paddenstoelen is vaak specialistenwerk.


Hier vind je een aantal gemakkelijk herkenbare soorten op kleur.

Cortinarius uraceus (Aangebrande gordijnzwam). Schimmels of zwammen kunnen zich in een boom vestigen nadat de boom. Zwambestrijding vereist eerst zwam herkennen. Inspectie en deskundige analyse, daarna het juiste zwambestrijding advies. De zwavelzwam (Laetiporus sulphureus) is een ook in Nederland voorkomende eetbare zwam , maar wordt hier niet vaak gegeten.


Hij heeft een wat zurige . Het is trouwens ook gewoon beleefder om zwammen te laten staan.

Huiszwammen in huis ontdekt? Dat zijn altijd ongenode gasten. En hoe kan je ze herkennen ? Voor iemand die geen kenner is, is het vaak moeilijk om de huiszwam te herkennen. Dit komt voornamelijk doordat deze schimmel zich eerst op de achterkant . De schimmeldraden zijn zo dun dat ze . Zwammen, wat zijn het eigenlijk precies?


En zijn zwammen schadelijk voor je . Het vruchtlichaam van de huiszwam kan je herkennen omdat het cirkel- of ellipsvormig is en kan groot worden, tot een doorsnede van meter. Nadat de paddenstoel groeit en groeit, zullen de sporen in de zwam , loslaten of eruit barsten. De Amanita muscaria (vliegenzwam) is gemakkelijk te herkennen. Soms wordt deze zwam bewust gebruikt omwille van zijn hallucinogene eigenschappen.


Hout dat aangetast is door de plaatjeszwam is te herkennen aan een bruine kleur, bruine rot, en heeft vaak een zoete, teerachtige geur. Ze beschadigen de celwanden in het houd waardoor het langzaamaan . Er zijn zwammen die lekker ruiken naar kruidenkoek, maar andere stinken.

Bepaalde soorten kan je aan de geur herkennen. Waar kun je deze zwammen aan herkennen ? Om die hoofdstromen (de types) te herkennen moet je iets weten van de anatomie van de paddestoel. De tekening hiernaast maakt duidelijk welke onderdelen . De kleinere en blekere soort Lactarius pubescens is echt oneetbaar. U herkent hem aan de grootte (veel kleiner) en het ontbreken van zoneringen op de hoed. Echte honingzwam (Armillaria mellea).


Dit is een minder bekende soort, maar zeker goed te herkennen. Deze zwam is een parasiet en onttrekt voedingsstoffen. Ook andere zwammen kunnen het hout doen rotten, maar de huiszwam is bijzonder vraatzuchtig.


U kunt de zwam zo eenvoudiger herkennen. Het is dan ook het enige goede nieuws, want een zwammenplaag door één van de volgende drie soorten wenst u .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts