vrijdag 11 november 2016

Verantwoorde vis

De VISwijzer beoordeelt vissen , schaal- en schelpdieren, die in Nederland te koop zijn op duurzaamheid. Vis is gezon maar de zeeën raken leeg. Hoe kun je met een goed gemoed nog vis eten? Zes vragen over verantwoorde vis.


De overbevissing is een wereldwijd probleem.

Meer dan van de vispopulaties wordt overbevist of is dat bijna. De topkeurmerken voor vis (Biologisch, MSC en ASC) stellen eisen op het gebied van duurzame visserij of verantwoorde kweek. Kies vis met een keurmerk. Het ASC-keurmerk staat voor verantwoord gekweekte vis. Kweekvis is een efficiënte manier om voedsel te produceren met relatief lage druk op natuur en . In de Bewuste Visweek besteden we meer aandacht aan het kiezen voor verantwoorde vis.


Verantwoorde vis draagt het MSC- of ASC-keurmerk. Vier van de vijf Nederlandse restaurants serveren een of meerdere sterk overbeviste of mogelijk zelfs illegaal gevangen vissen.

De Good Fish Foundation stelt zich ten doel de transitie naar een duurzame en verantwoorde visserij en visteelt te bevorderen door de vraag naar goede vis te . De Bewuste Visweek is de jaarlijkse themaweek in week over duurzame, wildgevangen (MSC) en verantwoord gekweekte (ASC) vis , schaal- en . De vis en zeevruchten die IKEA verkoopt en serveert in haar woonwarenhuizen zijn voor 1 afkomstig van duurzame en verantwoorde. Deze vissen komen meestal van ver, zoals uit Aziatische kwekerijen. Dat terwijl in de Noordzee een ruim aanbod aan verantwoorde vis te . Bewust kiezen voor duurzame, wild gevangen vis , schaal- en schelpdieren en voor verantwoorde kweekvis helpt immers de bestanden in . Maar de industrialisatie van de visvangst en van de aquacultuur brengt het milieu ernstige schade toe.


DekaMarkt vindt het belangrijk dat de vis in onze winkels verantwoord en duurzaam is. Wij nemen zoveel mogelijk vis in ons assortiment op die op een . Het aanbod van verantwoorde vis zit sterk in de lift. Consumenten kunnen inmiddels voor de meeste vissoorten de goede keuze maken.


De totale wildvangst van vis en zeevruchten bedraagt jaarlijks 9miljoen ton wereldwijd. Tegelijkertijd wordt wereldwijd 7miljoen ton vis en zeevruchten . Ook onze andere vissen zijn vers. Over de hele wereld hebben wij eigen visplatforms die we dagelijks bezoeken om de beste vis te selecteren.


Veel vissoorten zijn bedreig dus is het goed om te weten wat verantwoorde vis is. Stichting de Noordzee geeft daarom de viswijzer uit: een lijst die aangeeft .

De vraag naar duurzame vis groeit, ook in zorginstellingen. Door er samen met onze leveranciers op te letten dat onze vis uit gezonde visbestanden of verantwoorde kweek komt, zodat we overbevissing tegen gaan. Als het eten van duurzame vis zich liet beperken tot het niet meer eten van blauwvintonijn, dan zou het gemakke- lijk zijn.


Bij duurzame vis uitkiezen komt veel . Daarom wordt een meerjarenplan verantwoorde vis ontwikkeld. Bovendien is het Nederlandse consumptieniveau van vis het laagst van .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts