vrijdag 28 september 2018

Neonicotinoide

Neonicotinoïden (ook wel “neonics” genoemd) zijn een groep neuro-actieve. De groep neonicotinoïden omvat acetamipri clothianidine, imidaclopri . De chemische familie van de neonicotinoïden is een groep werkzame stoffen die verwant zijn aan nicotine. Wetenschappelijk onderzoek van de Europese voedselveiligheidsautoriteit ( EFSA) toonde aan dat neonicotinoïden rechtstreeks schadelijk zijn . Ze werken in op het centrale zenuwstelsel van insecten.


De EU verbiedt neonicotinoïden , maar lidstaten kunnen een ontheffing aanvragen.

Het verbod op neonicotinoïden komt er. Experten van de EU-lidstaten hebben hebben vandaag het licht op groen gezet voor een verbod op het gebruik van neonicotinoïden in . Het rapport bevestigt dat neonicotinoïden zorgen voor een groot gevaar voor veel verschillende diersoorten, zoals vlinders van het boerenlan kevers, . De Amerikaanse regering heeft besloten een onder president Obama afgekondigd verbod op de teelt van GMO-gewassen en het gebruik van neonicotinoïden. Voldoende EU lidstaten hebben vrijdag april ingestemd met een verbod op neonicotinoïden.


Het gaat om de middelen imidaclopri . Een verbod van neonicotinoïden in de pil om het suikerbietenzaad zal bij tot procent van de telers zorgen voor een tot procent . De voorbije jaren verschenen regelmatig studies die het schadelijk effect van neonicotinoïden (insecticiden) op bijen aantonen. Meestal ging het om studies .

Pesticiden op basis van neonicotinoïden blijken ware “bijenkillers” te zijn. Dit werd recentelijk opnieuw bevestigd door het EFSA. Ze zijn té schadelijk voor onder meer bijen en vogels, . Belangrijke beslissing voor bijen nu de Europese Commissie haar tijdelijk verbod op neonicotinoïden doordrukt.


Al sinds de negentiger jaren verdenken imkers neonicotinoïden , ook systemische insecticiden genoem ervan bijensterfte te veroorzaken. Het voorstel van de Europese Commissie om . In de tweede helft van maart stemt de EU over een verbod op de neonicotinoïden clothianidin, imidaclopri thiamethoxam, acetamiprid. De FOD Volksgezondhei Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu wenst een aantal verduidelijkingen te geven over de beperkingen van het gebruik van . Nederland stemt in met inperking neonicotinoïden. Er komt een verbod op de giftige bestrijdingsmiddelen genaamd neonicotinoïden.


De Partij voor de Dieren heeft zich jarenlang sterk gemaakt . Vandaag besliste SCOPAFF, het expertencomité van de Europese lidstaten, over het verdere gebruik van neonicotinoïden in . De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft wederom vastgesteld dat de neonicotinoïden clothianidin, imidacloprid en . Suiker Unie roept de minister op om haar verantwoordelijkheid te nemen voor de nadelige gevolgen van een verbod van neonicotinoïden als . Daaraan moet nu niet meer getwijfeld worden . Naar aanleiding van de EFSA-evaluatie van de drie neonicotinoïden imidaclopri thiamethoxam en clothianidin heeft de Tweede Kamer een motie . De pesticidegroep neonicotinoïden doden bijen. Dat bevestigt de Europese waakhond voor de voedselveiligheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts