maandag 22 augustus 2016

Vlierbessen

Vlierbessen zijn lekker en gezond. Je kunt zowel de vlierbloesem als de bes eten. Geen onrijpe vlierbessen eten! Haal de vlierbessen van de trossen. Mocht dit teveel werk zijn met bij voorbeeld een vork, dan kan je ze ook van de trossen afknippen en dan de takjes zo kort .

Van huis uit is iedereen opgevoed met de boodschap dat de bessen giftig . Toen ik bij de buren was begonnen zij over vlierbessen en dat wij die ook hebben op ons grondstuk. Zij maken er likeur en gelei mee en ik was . Een van de grootste voordelen van vlierbessen zijn hun immuniteitsverhogende eigenschappen. De donkerpaarse besjes zitten vol vitamine C en werden zelfs . Het is een plant van de familie van het muskuskruid en bloeit overal.


Wacht niet tot volgende week, dan is het te laat.

Dit weekend plukte ik in totaal 2. Vandaag ga ik terug in de tijd met een grootmoeders tip, namelijk: vlierbessenlikeur. Tijdens de herfst hebben we meer nood aan een hogere weerstand. Na een verzoek op Bibere en een vraag op een Amerikaans forum werd ik overstelpt met tientallen . De vlierbessen beginnen rijp te worden.


Vlier heeft plaatselijk zeer veel verschillende benamingen. Struik en bessen zijn vrij goed gekend. Maar geregeld heeft er wel eens . Ideaal om sap van te maken.


Met dit makkelijke recept kan er niets fout gaan. Behalve voor lekkere jam, siroop en vliersnoepjes, kun je met de vlierbessen ook een goede medicinale hoestdrank maken. Sambucol bevat een geconcentreerd extract uit de zwarte vlierbes (o.a. vitamine C). Het ondersteunt je weerstand.


Wereldwijd bestaan er ongeveer vijfentwintig soorten vlierbessen , waarvan er . Geschiedenis: Vroeger werd de vlierbes geplant ter bescherming tegen boze geesten en krachten.

Men kon zelfs pitten van de vlierbessen. Veel bessen waaronder de zwarte bes (Ribes Nigrum), vlierbes (Sambucus Nigra), de braam en de bosbes zijn rijk aan Anthocyaninen. Let wel op dat je ze niet verward met de Amerikaanse vogelkers. In het najaar (nazomer) geeft de vlier ( klik hier voor informatie over deze struik en leer hoe je hem herkent) donkere vlierbessen ( bijna zwart zijn ze). Onze voorouders gebruikten vlierbessen nog anders.


Ze droogden rijpe vlierbessen op droogramen. Als het goed zonnig was buiten in de zon, anders boven . Een zuilvormige vlierbes met rood blad. Deze plant is niet alleen zeer decoratief, de bessen zijn geschikt voor heerlijke sap of confituur. Vlier De gewone vlier is een bloeiende heerster met lichtgrijs tot bruine schors , aan de jonge twijgen grijsgroen, met talrijke opvallende poriĆ«n, diep gegroefd .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts