vrijdag 15 mei 2015

Lindeboom boom

Linde (Tilia) is een geslacht van bomen uit de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae). De soorten van dit geslacht komen voor op het noordelijk halfrond in Europa, . De kleinbladige en de grootbladige linde komen in de Benelux voor. In de Griekse Oudheid was de lindeboom een veel gebruikte medicinale boom. Zowel de Grieken als de Romeinen plantten deze boom reeds als . In ons land zijn er twee inheemse soorten en hun .

Naar de oorzaken voor dit verschijnsel. De linde is inheems in Europa. Het is een mooi stuk Brabant, het land gelegen tussen Cuyk en Venray. De oudste boom van Brabant in Sambeek. Een streek die elke bomenliefhebber in . Vroeger was dit de Dingboom van Nuenen.


Onder de boom werd recht gesproken. Dit soort wordt ook veel als leiboom toegepast. Ook in de latere traditie, waarop we hierna nog terugkomen, gaat het nadrukkelijk om een lindeboom.

Lindebomen zijn ook populair omdat. Zowel in ons stadsbeeld als in veel lanen en langs wegen aangeplant vind je de Linde , Tilia. Het gemeentewapen van Aalten laat officieel al tweehonderd jaar een lindeboom zien. Reeds in de achttiende eeuw. De Linde van Sambeek is een ruim 4jaar oude lindeboom die staat aan de.


Ik wil een ode brengen aan de Linde. In plantsoenen en parken is deze boom vaak aangeplant, maar ook in veel straten. Boomkwekerij van IJmeren is specialist in het kweken van lindebomen. Van IJmeren heeft een ruim assortiment aan lindebomen. Als hoog opgaande boom met een rijke kroon heeft de linde ook alle . Hollandse linde is een in ons land veel gekweekte en aangeplante soort.


Op een dag besloot men daarom midden op het plein een boom te planten, een linde. De boom kan zeer oud worden. In Duitsland en BelgiĆ« kan je . Bomen en ook hagen vertellen heel wat over het landschap.


Mariabeeldje in of bij de boom gezet en zo kan een eenvoudige lindeboom een eeuwenoud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts