vrijdag 19 mei 2017

Rode mijt

Hierdoor doet de mijt denken aan de rode watermijt, die echter in het water leeft, geen beharing heeft en ook geen directe familie is. De fluweelmijt heeft vier . Als je kleine rode beestjes in huis aantreft, wil je natuurlijk weten wat dit voor beestjes zijn, of ze schade aan kunnen richten en hoe je er vanaf kunt komen. Dan verschijnen er ook overal kleine rode bultjes op de plaatsen waar de mijten gebeten hebben. In het midden van de rode hevig jeukende bultjes is de huid .

Dit is zeer vervelen aangezien ze door de . De meest bekende mijten zijn waarschijnlijk de fluweelmijten. Daar zijn verschillende soorten van, allemaal rood. Toch zien de meeste mensen deze . Sinds weken zit ik op mijn terras met een hoop kleine rode beestjes. Bloedluizen bij kippen is – met voorsprong – de meest gestelde vraag bij Velt over parasieten.


Echter: deze parasiet is geen luis maar een mijt.

De huiduitslag kan bestaan uit jeukende rode papels van enkele. Oogstmijten (Trombiculidae) zijn rode tot gele mijten waarvan de nimfen en volwassenen zich. Ze zijn er in verschillende soorten, allemaal rood van kleur. Kippen kunnen last hebben van luizen, vlooien en mijten.


Het meest berucht is bloedluis. Deze kleine kriebelbeestjes komen veel voor. Deze mijten zaten onder een houten bank die in de tuin staat. Als je er een platdrukt zie een helder rode stof. Incidenteel komen we bij konijnen de rode vogelmijt (Dermanyssus gallinae) tegen.


Andere benamingen van deze parasiet zijn bloedluis, kippenmijt of rode mijt. Mijten hebben poten, luizen heb- ben er maar 6. De rode vogelmijt verblijft niet permanent op de gastheer, maar. De bloedluis is namelijk geen luis, maar een mijt , ook bekend als rode bloedmijt of vogelmijt.


Het donkerrode diertje met acht poten is . Wat mij dan opvalt is die rode mijt op de linker achterpoot van de bovenste.

Ze zitten vaak mooi stil in deze toestand. Bloedluis is eigenlijk een mijt en wel de Rode Vogelmijt. De mijt brengt grote schade aan uw dieren aan en brengt ziekten over.


Deze mijt is niet kieskeurig bij het uitzoeken van zijn gastheer. Rode bloedluis is een verwarrende naam, immers de rode bloedluis is een mijt !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts