donderdag 30 november 2017

Doorloophoogte trap

Voor de verschillende afmetingen van een trap bestaat een uitgebreide vakterminologie. Had je bijvoorbeeld al van de doorloophoogte van de . De hoogte tussen twee treden heet optrede, de diepte van een trede heet aantrede. Bordes: De ruimte waar de trap uitkomt en die leidt naar de verschillende kamers op de verdieping.


De Britse norm geeft een . Minimum vrije hoogte boven de trap.

Een trap is meestal opgebouwd uit traptreden, stootborden en trapbomen die. De verhouding tussen op- en aantrede moet goed zijn, anders is de trap moeilijk beloopbaar. Dankzij het gebruik van trappen is de mens in staat om makkelijk te circuleren.


Hoogte tussen de plaats waar het trapgat eindigt en de trede loodrecht eronder . Spring naar Hoogte van de trap - Dat is de hoogtemaat ten opzichte van de trap ,. Als een trap een grotere hoogte moet overbruggen, dan zal . Het bordes verbindt twee trapniveaus en kan voorkomen bij een rechte trap ,. Dit is de hoogte gemeten tussen de onderzijde van het plafond aan het einde van . De spijlen van de balustrade op de trap en verdiepingshekwerken mogen niet meer dan 1mm van elkaar staan.

De doorloophoogte van de trap moet . Bij het ontwerp van een trap streeft men logi- scherwijze naar het. De eisen zijn verschillend naargelang van de hoogte van het gebouw. Spring naar trapbreedte en - hoogte - (aanzicht trap van stellingmolen De Hoop te Culemborg). Een trap moet altijd aan een bepaalde schuinte (stijghoek) voldoen. Dit ligt vast in de optrede (de hoogte tussen twee treden) en de aantrede . In het bouwbesluit lees ik dat de trap 3m vrije hoogte moet hebben, maar ik kan niet herleiden of dit gemeten wordt vanaf de klimlijn, of dat dit . Afscheiding van vloer, trap en hellingbaan.


Een trap of hellingbaan heeft afscheiding met een hoogte van ten minste m, gemeten vanaf de . Een ander belangrijk aspect is de vrije doorloophoogte. Bereken parameters van een trap stijghoek aantrede optrede trapboom val en opening. De tekening hierboven helpt je de onderstaande definities over basistrappen te begrijpen.


Dit betreft de totale hoogte , gerekend van . De afstand tussen het plafond en trap moet minstens meter bedragen. De aantrede (de diepte van een trede) moet meer dan 22cm zijn. Zorg dat de doorloophoogte ruim genoeg is (minimum meter). Bouwgids - De hellingsgraad van een trap ligt best onder de 45°.


Soorten trappen naar vorm, opbouw en toepassingsgebied. Deze Kluswijzer gaat over het plaatsen van een vaste trap of een vlizotrap.

Voorzie dus voldoende ruimte boven je hoofd bij het op- en afdalen van de trap. De trap zou volgens hen ook niet voldoen aan het Bouwbesluit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts