maandag 23 maart 2015

Distel plant

Het zijn stekelige planten met bloemen in hoofdjes, omgeven door puntige omwindselblaadjes. De kleur is meestal rood tot paars, soms lila of wit. Stukjes rizoom kunnen weer een plant vormen, waardoor de plant een zeer lastig onkruid is. Ze wordt dan ook wel boerenplaag genoemd.


Distels kennen we als onuitroeibaar, stekelig onkrui maar de tuinversies.

Hoewel de distel niet altijd positieve associaties oproept en vooral bekend is als hardnekkig. Stuk voor stuk zijn het bijzondere, architectonische planten. Deze distels komen voor in grasland of ruigte op voedselrijke bodem. De planten ontwikkelen in het eerste jaar enkel wortels en een bladrozet. Maar er zijn soorten distels, die zeker een plaatsje in de border verdienen.


De gecultiveerde distels kunnen weliswaar forse planten worden, . De echte distels zijn grote, stekelige planten met kleine, meestal paarsachtige bloemen die samengeperst in een groot, stekelig omwindsel (korfje) zitten. De Blauwe distels behoren tot een groot plantengeslacht.

Het zijn bijen- en vlinderplanten voor een droge, zonnige plek op elke goed doorlatende tuingrond. Daar blijft Eryngium bourgatii meestal op droge rotsen . Bloeiperiode: juli-augustus. De blauwe distel is te vinden in het kustgebied en zal ik hier dus niet verder bespreken. De kruisdistel is een vaste plant en komt inheems voor in Nederland. U bent van harte welkom in ons tuincentrum maar houdt u er alstublieft rekening mee dat niet alle planten altijd beschikbaar zijn, dus ook de Kogeldistel niet!


Ieder jaar krijgt de politie een aantal klachten binnen in verband met distels. De plant bloeit vanaf juni en de bloemen hebben een paarse kleur. Deze blauwkleurige distelachtige plant is een uitstekend aan het uitdrogend milieu van de duinen aangepaste soort uit de Schermbloemenfamilie. Deze bleekgele distelachtige plant is feitelijk een soort knoopkrui dat net als Kalketrip stekelig is! De natuurlijke groeiplaatsen van deze soort zijn in delen van.


Distels zijn vaak niet zo graag geziene planten in de tuin, behalve de artisjok dan want deze groente is een ware delicatesse! De artisjok is de grote bloemknop . Kruising: De bastaard van Kruldistel en Knikkende distel (Carduus x stangii) staat in kenmerken tussen beide oudersoorten in en groeit op plekken waar ze . De distel verschijnt als koninklijk symbool op zilveren munten uitgebracht door James. Noorse leger, toen een van de vijanden op de prikkelende plant stapte.

De Eryngium cultivars, een plant met hoge productie. Deze plant is bekend onder verschillende namen zoals de Eryngium planum, de blauwe distel of .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts