maandag 26 maart 2018

Mud kolen

Indien het gemeten product betrekking heeft op vaste goederen ( kolen , aardappelen, enz.) wordt vaak in wezen het gewicht bedoeld. Een kolenboer was iemand die in vroeger tijden kolen verkocht. De kolen werden per mud verkocht in kolenzakken.


Ze werden meestal thuis bezorgd en door . Iedereen wist vroeger wat een mud kolen was, ook al wist niet . Ik dacht dat vetkolen ongeveer kg per mud zijn.

Hoeveel kolen koop je per keer en hoe lang doe je daar . Gewicht 6) Hectoliter 7) Hoeveelheid 8) Hoeveelheid kolen 9) Honderd liter 10) . Eén mud stond destijds ongeveer gelijk aan zes zakken. Met een jutezak ging hij langs . Kolen had je in verschillende soorten en kwaliteiten, bijvoorbeeld antraciet, nootjes vier, cokes en briketten. Vind antraciet kolen op Marktplaats. Voor iedereen een voordeel. Vooral naar de drietjes, de grotere kolen , is nog vraag.


Eén zak kost euro en 3euro voor één mud (ongeveer honderd liter).

Uitleggen, overdragen, enthousiasmeren - dat was jarenlang de drijfveer van Ton Hartsuiker, die zich als radiomaker en in talrijke andere . Ed van der Weele evdw. Een mud (ook mudde) is een oude inhoudsmaat. De meeste kolenboeren verkochten de kolen per mud in kolenzakken. Of een mud kolen (nootjes of 5) hetzelfde woog als een mud piepers weet ik niet, zo ja zal het kg zijn. De berging voor steenkolen heb ik niet opgemeten, en ik weet dus niet, of er eene ruimte is voor 40of voor à0mud kolen.


De Commissie zegt, dat er. Aanzienlijker is de toeneming, wat het verbruik van steenkolen betreft. Goedemorgen hier is de kolenboer. De hoeveelheid schaalkolen, (tegen kilog. per mud gerekend), is niet zeer . Ernst Wagenaar uit het Gelderse Voorst levert kolen in alle soorten en maten. Eierkolen, antraciet, briketten en op verzoek ook huisbrandolie . België geïmporteerd en 125.


Om de opslagruimte voor kolen nog verder te vergroten werden. Een half mud antraciet (=volle jutezak) woog ca. Mijn moeder bestelde de kolen per mud bij de kolenboer in de Palembangstraat. Ze kocht altijd antraciet, één van de duurste soorten steenkool . Alleen als de kolen naar drie .

Met twintig mud kun je een seizoen doen, weet Wim van Beek (32). Prijstechnisch kunnen kolen tegenwoordig weer concurreren met gas. De vrachtwagen vol zakken met kolen kwam voorrijden en de kolenboer kon aan het werk. Ik kan mij nog wel herinneren dat er vroeger bij ons in de winter minimaal een mud kolen in de week gebracht werden. Heeft u uw huis ook graag behaaglijk warm?


Dan bent u bij deKolenboer. Niets kan uw huis behaaglijker verwarmen dan kolen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts